Op sleeptouw op de Maas
Hoe boosters Saskia en Jagua elkaar versterken
De één is goed in het aanbrengen van structuur, de ander weet juist de rust te bewaren als het gaat om lastige situaties. Senior booster Saskia van Broekhoven en junior booster Jagua Lamfers versterken elkaar op allerlei vlakken. “Soms neemt ze me onder haar vleugels en soms word ik hardhandig het nest uitgetrapt… en dat is eigenlijk best fijn!”
Sinds enkele maanden werken Saskia en Jagua samen voor een project van idverde (‘groene impactmakers’). In opdracht van Rijkswaterstaat worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het Maas-areaal; van Eijsden tot Raamsdonksveer. Saskia in de rol van omgevingsmanager binnen het IPM-team (Integraal Projectmanagement) en Jagua als omgevingsadviseur, een functie die hij samen met collega Xanne Chorus van idverde uitvoert.
Wat doen jullie precies voor deze opgave?
Saskia: “Ik heb een strategische rol, onderhoud contacten met stakeholders en opdrachtgevers, stel prioriteiten, zet lijnen uit en bedenk hoe we dingen het slimste kunnen aanvliegen. Jagua doet, samen met Xanne, het echte werk. Zij schrijven brieven naar omwonenden, vragen vergunningen aan, zorgen voor interne afstemming tussen de verschillende teams… en nog veel meer! Het project liep formeel tot eind 2024, maar er is al een verlening aangekondigd tot eind 2025. Het is een ontzettend complex en veelomvattend project. Als je bedenkt dat er alleen al 40.000 bomen langs de Maas staan, dat we binnen dit project te maken krijgen met 28 gemeenten en dat een aantal van de stuwcomplexen monumentaal zijn, dan weet je al dat we binnen omgevingsmanagement meer dan genoeg te doen hebben.”
Met wat voor uitdagingen krijgen jullie zoal te maken?
Saskia: “Dat kan van alles zijn. We wilden acht gaten boren in de Sint Servaasbrug in Maastricht, maar dat bleek een monument te zijn, dus dat werd een stuk ingewikkelder dan gedacht. We krijgen te maken met verkeersmaatregelen, met ecologie, explosievenonderzoek, de regelgeving vanuit waterschappen, en bevers… heel veel bevers! Sommige dijken dreigen gatenkaas te worden als we niet ingrijpen. En wij zijn er natuurlijk voor de omwonenden en andere stakeholders. Zo was er een man die iedere week via één van de bruggen naar zijn chemokuur moest fietsen. Als wij dan onderhoud plegen aan die brug en hem afsluiten, is dat wel heel vervelend voor die man.”
Je leert altijd van de mensen om je heen! Jagua is goed in structuur aanbrengen; daar hou ik enorm van.
Hoe kunnen jullie elkaar daarin helpen en versterken?
Jagua: “Xanne en ik voeren de concrete en praktische werkzaamheden uit; Saskia bewaakt het overzicht en zet de grote lijnen uit. Ze heeft geduld…” Saskia: “Geduld, ik? Haha! Het klopt dat ik vaak wel de rust weet te bewaren. Het kan heel hectisch zijn en soms moest het gisteren klaar zijn. Dan is het mijn taak om te zeggen: ‘Ho effe! Oké, wat nu?’ Ik stel dan prioriteiten, maak keuzes en stem die af met opdrachtgevers en andere stakeholders.” Jagua: “Ja, dat bedoel ik! Ik kan veel van haar leren, bijvoorbeeld over de samenwerking met anderen. Als ik zelf te veel op mijn bordje heb liggen en ik wil dat iemand het van me overneemt, dan is het niet handig om dat op te dringen aan een ander…” Saskia: “Nee, terwijl: als je het omdraait en een hulpvraag stelt, zeggen anderen zelden ‘nee’. Dat soort dingen bespreken we samen. Daarnaast houd ik Jagua en Xanne uit de wind: ik zorg ervoor dat zij zich kunnen focussen op de dagelijkse werkzaamheden, terwijl ik de ‘spoedjes en gedoetjes’ oppak. Het feit dat ik wat ouder en meer ervaren ben, werkt vaak goed. Ik praat dan misschien op een andere toon of met een andere contactpersoon, waardoor ik dingen in lastigere situaties gemakkelijker vlot trek.” Jagua: “Daarbij is dus het bewaren van die rust écht nodig. Bovendien houd je ons scherp. Je bekijkt samen met ons waar we staan in elk project, wat de doelstellingen zijn en welke vervolgstappen nodig zijn.” Saskia: “De samenwerking verloopt nu soepel, Jagua pakt het allemaal snel op.”
Saskia, leer jij ook iets van Jagua?
Saskia: “Je leert altijd van de mensen om je heen! Jagua is goed in structuur aanbrengen; daar hou ik enorm van. Wij hebben op kantoor bijvoorbeeld een grote glazen wand met post-its; Jagua plakt die post-its dan netjes onder elkaar, zodat we overzicht hebben.” Jagua: “Dat zal ‘m wel zitten in het hoogteverschil tussen ons, haha!” Saskia: “Dat zou zomaar kunnen! Maar jij bent daar ook gewoon goed in. Daarnaast vind ik jouw enthousiasme heel fijn. Bovendien leer ik óók van deze samenwerking hoe je iemand kunt coachen en in zijn kracht kunt zetten. Dat is dus nog een bijkomend voordeel.”
Wat vinden jullie nog meer leuk aan jullie samenwerking?
Jagua: “Dit is de leukste opdracht die ik aan het doen ben! Dat komt deels door de inhoud: ik zit voor een andere opdracht aan de kant waar ik aanvragen beoordeel op basis van de Omgevingswet en voor deze opdracht zit ik juist aan de kant waar ik aanvragen indien op basis van de Omgevingswet. Daar leer ik veel van en daardoor kan ik me goed verplaatsen in de verschillende partijen. Maar ik vind deze opdracht ook leuk door de samenwerking.”
Zelf je verantwoordelijkheid nemen en als je er niet uitkomt op tijd aan de bel trekken, dat werkt goed.
Saskia: “Deze opdracht is voor Jagua een rijdende sneltrein waar hij op moest springen. Die snelheid moet je wel liggen.” Jagua: “Ja, ik ben eigenlijk twee haltes te laat binnengekomen.” Saskia: “Ik ga ook niet heel de dag naast je zitten om je hand vast te houden. We gaan wel uit van je eigen kracht.” Jagua: “En ik kán het ook op eigen kracht. Daardoor leer ik juist heel snel. Saskia begeleidt me waar het nodig is. Soms betekent dat dat ze me onder haar vleugels neemt en soms word ik hardhandig het nest uitgetrapt… en dat is eigenlijk best fijn! Zelf je verantwoordelijkheid nemen en als je er niet uitkomt op tijd aan de bel trekken, dat werkt goed.” Saskia: “Ik vind het leuk om een jongere collega mee te nemen op dit project, om hem wegwijs te maken in de wondere wereld van omgevingsmanagement, techniek en in het werkzame leven in het algemeen. Bij een hoge mate van zelfstandigheid is het heel belangrijk dat hij het op tijd aangeeft als hij er niet uitkomt. Dan komen we samen wel tot oplossingen. Dat heb ik zelf ook wel eens: als ík er even niet uitkom, praat ik daar óók over met anderen. In die zin zijn we allemaal hetzelfde.”