hero-object

Auteur: Joost Beers

Joost' eerste maand als Booster

hero-image

In december ben ik begonnen bij de Dutch Boosting Group (DBG) en mag ik mijzelf ‘booster’ noemen. Boosters zijn systeemdenkers pur sang, duidelijk – of zoals hier vaak gezegd ‘expliciet’ – en gericht op het bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Deze drie eigenschappen zijn mij op het lijf geschreven. Tel daarbij op gesprekken ‘met een klik’ plus vertrouwen en de keuze was voor mij duidelijk. Ik word booster! Centraal bij DBG staat Systems Engineering, of kortgezegd SE.

SE is een werkmethode om complexe systemen stap voor stap te ontleden, passende oplossingen te ontwerpen en tot slot te realiseren. Hierbij wordt constant geverifieerd, (“past deze actie binnen de gestelde eis?”) en gevalideerd (“werkt de oplossing zoals gewenst?”). Past iets niet, dan wordt er (tijdig) bijgestuurd. Dat klinkt natuurlijk hartstikke logisch, maar vaak genoeg gebeurt dit niet systematisch. Zo werd een brug gebouwd die qua breedte klopte met de gestelde eisen op papier. In de praktijk kon groot verkeer, zoals landbouwvoertuigen, elkaar niet passeren. Verificatie geslaagd, validatie bij dit project te laat uitgevoerd. Met als resultaat, extra kosten door extra benodigde aanpassingen. Met een goede toepassing van SE was dat mogelijk te voorkomen.

Mijn eerste maand stond in het teken van veel lezen, meelopen met collega’s en ondersteunen met losse taakjes. Zo kon ik al proeven van opdrachten vanuit de Omgevingsdienst Regio Utrecht, Amsterdamse Zuidas, Gemeente Amsterdam, TenneT en verschillende waterschappen. Intern staat de organisatie ook niet stil. Zo bestaan er verschillende kennisgroepen die allen een plan voor 2023 opgesteld hebben waarin zij beschrijven hoe zij DBG, zichzelf en uiteindelijk de wereld om ons heen nóg beter gaan bedienen. Zelf ben ik deze maand begonnen bij de Gemeente Amsterdam als projectsecretaris voor het project Amsterdam Verbonden. Hier ondersteun ik bij het verder aanscherpen en verankeren van de mobiliteitsvisie voor 2050. Ook hier kan gestructureerd en expliciet werken bijdragen aan het opstellen van een heldere visie waarmee de gemeente en elke Amsterdammer uit de voeten kan!

In februari start ik met het Development Program Systems Engineering van DBG, waarin ik alle ins and outs van SE ga leren kennen. Zodat ook ik toekomstige projecten een boost kan geven en kan helpen met het realiseren van first time right-oplossingen. Naast dit programma bestaan er nog interne trainingen en ontvang ik ook een persoonlijk keuzebudget voor trainingen. Dit wil ik onder andere aan trainingen ten behoeve van mijn schrijf- en vertelvaardigheden gaan besteden. Dat zal mij goed van pas komen om iedereen binnen DBG mee te krijgen in ons traject richting B Corp-certificering. Daarover vertel ik je later dit jaar meer.