hero-object

Jelle over zijn werk bij Dutch Boosting Group

hero-image

Bewust, bevlogen en dynamische systeemdenkers. Dat zijn wij. Maar wat betekent dat concreet? Wie zijn onze boosters eigenlijk en wat doen ze heel de dag? Wij vroegen het aan henzelf.

Hoe lang zit je nu bij Waterschap Drents Overijsselse Delta?
Een half jaar, in de rol van assistent technisch manager. Aangezien dit ook voor mij een nieuwe rol is, heb ik al veel geleerd in dat half jaar.

Waarom ben je gaan werken binnen dit project?
Ik wilde graag technisch manager worden. Je bent als technisch manager met de inhoud bezig. Meer dan als SE’er, dat is toch iemand die puur wordt aangenomen vanwege Systems Engineering. In de context van water en waterschappen vind ik juist die inhoud heel tof, ik wil mij ook meer die richting op ontwikkelen.

Kun je omschrijven wat je zoal doet bij Waterschap Drent Overijsselse Delta?
Ik werk aan vier projecten binnen het programma Integrale Gebiedsprojecten (IGP) van het waterschap. Het IGP-team is onderverdeeld in drie werkgebieden: Noord, Midden en Zuid. Ik zit onder andere op het project Soestwetering in projectteam Zuid. Hier ligt een grote opgave met betrekking tot de Kader-Richtlijn Water (KRW). Vanuit die richtlijn moet er waarde aan flora en fauna teruggegeven worden. Dit doe je door rivieren meer te laten meanderen en oevers geleidelijker te laten aflopen, waardoor flora meer de ruimte krijgt. Ook belangrijk in dit kader is dat bij stuwen en dammen vispassages worden aangelegd. Er is zelfs een voorbeeld van een plek waar een vislift is gerealiseerd.

Het doel van het project is dus zorgen dat alle wateren aan de KRW-richtlijnen voldoen. Dit is overigens een doel voor alle projecten. Bij dit project bij de Soestwetering worden ook veel ophogingen met grond gerealiseerd. Er is namelijk een richtlijn die voorschrijft dat er ongeveer 70 cm tussen het grondwater en het maaiveld moet zitten. Dit wordt lang niet altijd gehaald in natte periodes, met als gevolg dat weilanden veel te drassig zijn. Om dit te voorkomen, worden er grondophogingen gerealiseerd.

En die andere projecten, wat zijn daar de doelstellingen? 
Dat zijn drie projecten in de gebied Noord: de Ruiner Aa, de Boerenveense Plassen en de Domeinweg. Hier draait het voornamelijk om onderhoud. Er wordt geïnventariseerd hoe het met alle duikers, dammen en beschoeiingen is en wat er anders gedaan moet worden. Dus wat er verbeterd moet worden ten aanzien van onderhoud.

“Soms heb ik te maken met de botsende belangen van wel vier verschillende partijen. Het schipperen tussen die belangen is mijn rol en dat vind ik leuk!”

Hoe gaat dat concreet?
Ten eerste wordt er gekeken naar de status van alle assets: wat moet er vervangen of onderhouden worden? Daarnaast is soms ook de wens vanuit Beheer & Onderhoud om bepaalde objecten makkelijker beheerbaar te maken. Een voorbeeld daarvan is een onderhoudspad, dat men breder wil maken, zodat een watergang gemakkelijker gemaaid kan worden, met groot materieel. Als er dan een boom op zo’n onderhoudspad staat, krijgen we te maken met allerlei verschillende belangen. Beheer & Onderhoud wil die boom weg hebben, maar de betrokken ecoloog zegt ‘je kunt het pad er toch ook omheen maken’, en de hydroloog zegt wéér wat anders. En dan komt er nog een vierde bij, de omgevingsmanager. Die behartigt dan weer de belangen van de omgeving. Die botsende invalshoeken maken het werk erg uitdagend haha!

Is dit ook de grootste uitdaging die je tegenkomt in de projecten? De afstemming tussen de verschillende specialisten?
Ja voor mij persoonlijk wel, maar het schipperen tussen die belangen is mijn rol en dat vind ik leuk. Ik vertegenwoordig als technisch manager niet een bepaald belang, maar ben meer degene die alles aan elkaar koppelt.

Werk je behalve met deze interne partijen ook met andere, externe partijen in de projecten?
Ja, ik ben ook het aanspreekpunt naar het ingenieursbureau. Voor het Soestwetering-project werken we de voorkeuren best wel ver uit, tot op het niveau van het voorlopig ontwerp. En op basis daarvan gaat het ingenieursbureau tot op het niveau van het definitief ontwerp aan de slag. Maar alle grote beslissingen zijn dan al genomen. Wel kunnen de ingenieursbureaus nog extra adviezen geven.

Wat vind je nog meer leuk aan je werk?
De integrale gebiedsprojecten zien er vaak simpel uit, het zijn geen grote stuwen of sluizen. Maar het is wel veel. Het gaat over hele grote gebieden met een bepaald watersysteem. Als je eraan gaat sleutelen, heeft dat veel impact. Het project omvat vaak een hele rits kleine ingrepen die er samen voor zorgen dat het watersysteem goed onderhouden en/of verbeterd wordt. Het is dus waardevol werk. Bovendien vind ik het leuk dat het technisch management ook grotendeels procesmanagement is: ik moet de inhoud begrijpen, maar ik hoef niet vanuit de inhoud te spreken.

“Mijn werk voor Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat over hele grote gebieden met een bepaald watersysteem. Als je daaraan gaat sleutelen, heeft dat veel impact.”

Heb je in deze functie ook te maken met Systems Engineering?
Nou, hier is nog een hele verbeterslag te maken. Maar bij de Soestwetering zijn we klanteisen op gaan slaan in een online systeem. Dat zijn vaak wensen van boeren of Staatsbosbeheer. Ook gespreksverslagen van keukentafelgespreken worden opgeslagen als pdf en deze worden ook in dit systeem gezet. Daarnaast ben ik nu veel bezig met het verificatie- en validatieproces. Daarbij stellen we ons de vraag of de ingenieursbureaus het ontwerp zo uitwerken als wij verwachten. Dit zou wel nóg wat strikter conform SE ingezet kunnen worden. Ik ben ingehuurd als technisch manager, en er zit óók een Systems Engineer in het Integrale Gebiedsprojecten-team van 40 personen. Met die SE’er werk ik veel samen. De dingen die ik doe, doe ik daarnaast vanuit mijn SE-achtergrond. Ik merk namelijk wel echt dat SE binnen deze projecten van toegevoegde waarde is. Daarom pas ik SE nu op een wat implicietere manier toe. Ik probeer deze werkwijze ook uit te dragen naar de medewerkers op het project, en dat wordt wel gewaardeerd merk ik.

Je rol is (assistent) technisch manager. Welke taken horen daar voornamelijk bij?
Het ontwerpproces in goede banen leiden, het ontwikkelproces begeleiden. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt naar het ingenieursbureau. We werken met een soort zandlopermodel, dus ik vertegenwoordig het team naar het ingenieursbureau. Daarbij ben ik continu impliciet aan het valideren, zou je kunnen zeggen. SE zou ook hier een grote meerwaarde kunnen hebben. Dat kost soms wat meer tijd, maar netto over het gehele project kost het niet meer geld. Je voldoet beter aan de klantvraag en kunt dat ook aantonen. Dat draagt bij aan een beter product en minder fouten.

Wat is je eigen unieke bijdrage aan de projecten waar je aan werkt?
Mijn verbindende en motiverende rol. Toen ik met het Soestwetering-project begon, merkte ik dat het team wel wat meer motivatie en energie kon gebruiken. Ik denk dat ik dat wel terug heb gebracht. Nu loopt het allemaal weer een stuk strakker dan eerst. Ik hóóp ook dat deze motiverende en verbindende rol mijn persoonlijke bijdrage is geweest. Dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker, maar ik denk dat ik er op een leuke manier wat peper ingebracht heb!

Wat is je grootste leermoment geweest?
Dat is het vinden van de balans geweest. Daar heb ik trouwens nog steeds wel moeite mee. Bijvoorbeeld bij het Soeswetering-project is er veel wat nu moet, of eigenlijk gister, omdat het project qua planning behoorlijk is uitgelopen. Dat legt heel veel druk op het team en is niet bevorderlijk voor de sfeer. Persoonlijk merk ik dat ik hierdoor minder tijd aan andere projecten kan besteden. Het vinden van een goede balans en het stellen van prioriteiten is dan erg belangrijk. Dat ben ik nog steeds volop aan het leren!

Jelle Hordijk

Meer weten? Neem contact op met
Jelle Hordijk