hero-object

Heidagen, oog voor elkaar en eigen regie nemen

Hoe we binnen Dutch Boosting Group werkgeluk waarborgen

hero-image
Eerder schreef HR booster Iris een blog over gelukkig naar je werk gaan. Het afgelopen jaar hebben we een flink aantal nieuwe collega’s aan ons team mogen toevoegen, dus vroegen we Iris: "hoe behoud je werkgeluk in een snelgroeiende organisatie?"

“Om te beginnen blijven we het werkgeluk natuurlijk regelmatig meten”, vertelt Iris. “Dit doen we ieder kwartaal en hiermee wordt ook het gemiddelde zichtbaar. Zakt het gemiddelde? Dan spelen we daar op in. Als we merken dat het werkgeluk van iemand minder wordt, vindt er een individueel gesprek plaats. We kijken dan samen waar het aan ligt, waar we mee kunnen helpen en zetten dit vervolgens in.”

Iris gaat verder: “Daarnaast is binnen een zelfsturende organisatie eigen regie nemen erg belangrijk. Werkgeluk is deels eigen verantwoordelijkheid; wat kunnen collega’s zelf doen om hun werkgeluk hoog te houden? En wanneer iemand ergens mee zit of merkt minder plezier in zijn werk te hebben, dan is het eigen verantwoordelijkheid om aan de bel te trekken. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden en tools om hierin te helpen, maar dan moet iemand wel kenbaar maken waar hij tegen aanloopt.”

Wat de uitdagingen zijn binnen een organisatie die snel groeit? Iris: “Verbinding en communicatie wordt met een grotere groep wel wat uitdagender. Als collega heb je zelf de verantwoordelijkheid om aangehaakt blijven, maar als organisatie doen we hier ook ons best in. Denk aan het organiseren van heidagen en borrels, activiteiten als zeilen en padellen maar ook inspiratiesessies en kennisdelingen. Zo blijven we in verbinding met elkaar én blijven we van elkaar leren en elkaar inspireren.”

“Een van onze kernwaarden is ‘oog voor elkaar’. Dat gaat ook op voor werkgeluk. Als iemand merkt dat een collega minder lekker in zijn vel zit, maak het dan bespreekbaar met die persoon of geef het aan bij mij. Dan kijk ik samen met de persoon in kwestie wat diegene nodig heeft. Vaak is een gesprek met elkaar aangaan al helpend en kunnen we daarnaast kijken wat we nog meer kunnen doen.”

Iris sluit af: “Het afgelopen jaar zijn we hard gegroeid en er hangt nog steeds dezelfde goede sfeer. Collega’s helpen elkaar waar ze kunnen en mensen voelen zich snel thuis. Het gemiddelde werkgeluk is hoog omdat we aan projecten werken die zingeving geven en mensen vrijheid ervaren binnen een zelfsturende organisatie. Het komende jaar zijn we van plan weer een flink aantal nieuwe collega’s aan te nemen. Met onze sterke cultuur en oog voor elkaar heb ik er alle vertrouwen in dat we ons werkgeluk zullen behouden!”