hero-object

Auteur: Raoul Rademaker

De waarde van ons SE Development Program

hero-image

Bij Dutch Boosting Group staan we bekend als systeemdenkers en experts van Systems Engineering (SE). Deze kennis delen we graag, zowel intern als extern. Daarom is er het SE Development Program. Een opleidingsprogramma dat gegeven wordt door mijn collega Bart van Luling, waarmee je je in een half jaar tijd (verder) ontwikkelt als Systems Engineer. Met Systems Engineering creëer je overzicht in complexe vraagstukken. Dit helpt jou en je collega’s de juiste vragen te stellen en de juiste strategie toe te passen. Toen ik 1 september vorig jaar begon bij Dutch Boosting Group, mocht ik de dag erna gelijk aansluiten bij het SE Development Program. Iets waar ik veel van heb geleerd en nog steeds veel aan heb.


Systems Engineering is een methode om complexe projecten te managen en focust daarin (onder andere) op de herleidbaarheid van keuzes. Waarom doen we dit eigenlijk? Draagt het wel bij aan de ambities die eerder zijn vastgesteld binnen een project? Kijk bijvoorbeeld eens naar de eisen die binnen een project gesteld worden. Veel van onze projecten zijn zo groot, en er worden zoveel eisen aan gesteld, dat kritisch kijken naar die eisen noodzakelijk is. Met SE stel je jezelf continu de vraag: proberen we nu een symptoom aan te pakken, of is het de kern van het probleem? SE helpt je om systematisch na te denken op verschillende abstractieniveaus.

Voordat ik aan het SE Development Program begon, had ik eigenlijk geen idee wat Systems Engineering nou precies inhield. Tijdens het SE Development Program kwam hier al snel verandering in. Je gaat namelijk 16 weken aan de slag met een casus, vergelijkbaar met een “echt” project. Dat wil zeggen dat je alle stappen doorloopt; van klantwens naar uiteindelijk ontwerp. Elke les bestaat uit een stuk theorie, die je vervolgens toepast op de casus. Door al deze stappen en fases te doorlopen, krijg je een compleet beeld van Systems Engineering en de SE-tooling. Er is aan alles gedacht, zelfs aan “echte” stakeholders. Zo wordt de rol van de gemeente, omwonenden en een natuurvereniging gespeeld door collega’s. Hierdoor kun je oefenen hoe je het gesprek met verschillende stakeholders aangaat en hoe je tot breed gedragen keuzes kan komen.

image-option

Doordat je tijdens het SE Development Program alles omtrent Systems Engineering in een sprekend praktijkvoorbeeld kunt oefenen, ga je met meer vertrouwen en ervaring toekomstige projecten in.

Doordat je tijdens het SE Development Program alles omtrent Systems Engineering in een sprekend praktijkvoorbeeld kunt oefenen, ga je met meer vertrouwen en ervaring toekomstige projecten in. Dat vond ik erg fijn. Ik heb inmiddels de kennis die ik heb opgedaan tijdens het SE Development Program al in praktijk kunnen brengen. Zo heb ik een opdracht gedaan voor Schiphol, waarin we hun eisen moesten omschrijven en structureren in een basiseisenset. De eisen werden getoetst aan de principes van Systems Engineering en indien nodig aangescherpt. Vervolgens hebben we alle eisen gekoppeld aan een bepaald systeem en functie, om het zo overzichtelijker te maken.

Het SE Development Program heeft mij veel geleerd en gebracht. En mocht ik alsnog ergens tegenaan lopen in de praktijk, dan weet ik dat er een hele club van collega’s om mij heen staan met wie ik kan sparren. Dat is de kracht van onze organisatie. En dat is zowel voor onszelf als voor onze klanten erg waardevol!