hero-object

Anne Louise van Zoelen

Booster in de Schijnwerper

hero-image

Bewust, bevlogen en dynamische systeemdenkers. Dat zijn wij. Maar wat betekent dat concreet? Wie zijn onze boosters eigenlijk en wat doen ze heel de dag? Wij vroegen het aan henzelf.

Je bent in 2020 begonnen bij Dutch Boosting Group, waar hou jij je zoal mee bezig?

Momenteel werk ik 36 uur per week voor Rijkswaterstaat. Hier werk ik aan een opgave voor ongeveer 50 geluidsschermen in de provincies Noord-Holland, Overijsel en Gelderland. De geluidsschermen komen voort uit het landelijke Meerjarenprogramma Geluidssanering en zijn één van de maatregelen om bewoners te beschermen tegen het geluid van rijkswegen. Vanuit het landelijk programma is er een standaard type geluidsscherm ontworpen. De technische standaard hiervoor is overal hetzelfde. Maar als je kijkt naar de omgeving; die is op iedere plek anders. Denk bijvoorbeeld aan wat er in de bodem verstopt zit, wat voor soort mensen er in de buurt wonen en hoeveel last deze mensen hebben van de rijksweg. Staan er bomen die eventueel weg moeten als de geluidsschermen geplaatst gaan worden? En waar gaan we die bomen compenseren? Moeten we de weg afsluiten om de schermen te kunnen plaatsen? Hoe zien de omleidingsroutes er dan uit? Hoe komt het scherm er überhaupt uit te zien? Zijn er landschappelijke visies waar je rekening mee moet houden? Zitten er kabels of leidingen in de grond? Of archeologische vondsten of resten van bommen en granaten van de tweede wereldoorlog? Per locatie kun je van alles tegenkomen. Die verrassingen maken mijn werk als adviseur omgeving elke dag weer anders.

Ik zorg dat we alle informatie hebben om het scherm op de juiste manier te bouwen. Daarbij kijk je naar de bodem, maar ook naar alles wat er omheen zit. Het scherm dat we bouwen, past dat bij de behoefte? Maken we iets wat we écht willen? Die behoefte is voor mij groter dan de functionele behoefte, namelijk het weren van geluid. De behoefte vanuit de omgeving kan ook zijn dat bewoners het vervelend zouden vinden als het groen verwijderd wordt. Dat gemeenten graag zonnepanelen op de schermen willen, dat hulpdiensten ook bij afsluitingen toegang hebben tot de weg, dat kabels en leidingen gelijktijdig met de werkzaamheden verlegd kunnen worden, etc. Er komt dus veel bij kijken.

Wat vind je hierin de leukste uitdaging?

Dat je letterlijk in de voor- of achtertuin van mensen werkt. De geluidsschermen hebben een behoorlijke impact op hun leven. Zo’n scherm houdt geluid tegen, maar kan ook het uitzicht flink veranderen. Je weet vooraf nooit wat je tegen gaat komen. Elke situatie is anders en je kunt geen enkele plek met elkaar vergelijken. Waar je bij het ene geluidsscherm veel tijd kwijt bent, kun je bij een andere zo alles afvinken.

We zijn nu ook aan het onderzoeken hoe we omgaan met de regelgeving voor stikstof. Om de geluidsschermen te bouwen stoot je tijdelijk stikstof uit, dat terecht kan komen in beschermde natuurgebieden. Kan dat wel of niet? Moet je daardoor je werkzaamheden anders gaan inrichten? Je bent constant aan het puzzelen. Mijn technische collega’s kijken naar de techniek en wat er technisch mogelijk is. Maar heel veel wijzigingen worden aangevoerd vanuit omgevingszaken. Soms kan je technisch iets heel gemakkelijk bouwen, maar als je dan te maken hebt met zaken vanuit de omgeving wordt het wat lastiger. Het is voor mij een uitdaging om het voor alle partijen zo goed mogelijk te doen. Dat je uiteindelijk een oplossing hebt waar de meeste mensen zich in kunnen vinden, waarin ze zich gehoord voelen en dat ze begrijpen waarom je doet wat je doet.

image-option

Het is voor mij de uitdaging dat je uiteindelijk een oplossing hebt waar de meeste mensen zich in kunnen vinden, waarin ze zich gehoord voelen en dat ze begrijpen waarom je doet wat je doet.

Jij hebt dus eigenlijk ook 2 groepen collega’s; bij Dutch Boosting Group en bij Rijkswaterstaat?

Klopt, dat vind ik juist heel leuk. Bij Rijkswaterstaat heb ik collega’s waar ik heel inhoudelijk mee kan sparren. Tegelijkertijd heb ik bij Dutch Boosting Group collega’s met een hele andere achtervang aan kennis. Als ik ergens mee worstel vind ik het leuk om hiermee naar mijn collega’s bij Dutch Boosting Group te gaan. Ik vraag dan hoe zij tegen iets aankijken en vaak is dat met een heel verfrissende blik.

Hoe zou je Dutch Boosting Group als organisatie omschrijven?

Ik vind Dutch Boosting Group een plek waar bijna alles mogelijk is. De collega’s zijn heel ruimdenkend, nieuwsgierig en geïnteresseerd in andermans ideeën en ervaringen. Je mag zelf aan de touwtjes trekken als jij denkt dat iets moet gebeuren. Het allermooiste aan Dutch Boosting Group vind ik dat iedereen z’n eigen krachten heeft. Of je nou jong of oud bent; dat maakt niet uit. Ook als je net van school komt, heb je genoeg in je mars om meer ervaren collega’s te inspireren. Dat zie je niet in elke organisatie. Net als het besef dat je altijd van iedereen iets kan leren. Dat merk ik heel erg in gesprekken met mijn collega’s. Als je een vraag hebt krijg je vanuit allerlei hoeken tegenvragen. Vaak ook kritisch, maar altijd met de intentie om het uiteindelijk beter te maken.

We willen als club collega’s het mooiste resultaat neerzetten. Door net een stapje verder te durven en willen zetten. En toch die kritische vraag opnieuw te stellen, ook al is ie al 100 keer gesteld, omdat de situatie nu anders is.

Doordat we een zelfsturende organisatie zijn zie je dat jongere collega’s ook op die manier opgeleid worden en zich ontwikkelen. En daardoor vaak een heel ander soort vragen bij een klant durven te stellen. Ze zijn niet afwachtend, maar durven te vragen waarom we iets op een bepaalde manier doen. Ook richting hoger management. Dat vind ik stoer en bijzonder om te zien.  

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen die hier komen werken of willen solliciteren?

Als je denkt dat Dutch Boosting Group bij je past, neem dan contact op. Gewoon doen! Dan kijken we samen of we enthousiast worden en er een match is. Ik geloof ook dat bij alles wat je doet je soms een brutale vraag moet durven stellen. Tegen de jongere collega’s zou ik willen zeggen: wees niet bang om aan de slag te gaan, om die kritische vraag te stellen of tegen de gevestigde orde in te gaan. Ga de dingen doen waar jij blij van wordt. Dan weten je collega’s je ook op dat vlak te vinden. Als er iets bij je kriebelt en je denkt: dat kan beter of dat kan anders, omarm het dan. Als jij de energie hebt om hiermee aan de slag te gaan, pak het vooral op. Er is altijd genoeg wat gedaan of verbeterd kan worden!